Het ontstaan van de huidige tuin in omgekeerde volgorde.

2022 Tuin is weer aangemeld bij bezoek mijn tuin. We gaan weer open! We hebben er veel zin in en zijn er klaar voor.

2021 Ook dit jaar geen tuinbezoeken vanwege corona.

Afgelopen winter is de hostatuin geheel op de schop gegaan. 4 jaar zieke hosta’s was de reden. Er zijn terrassen aangelegd struiken geplant, een haag gerooid, en hosta’s die niet ziek ogen terug gepland. De tuin heeft een andere uitstraling gekregen.In de varen tuin is de beplanting meer gevarieerd geworden. Het helleborislaantje heeft ook een metamorfose ondergaan, het is nu een border geworden met de tinten wit ,botergeel , blauw/ paars.

2020 TUIN GESLOTEN VOOR TUINBEZOEKEN VANWEGE CORONA PANDEMIE.

Natuurlijk blijven we wel voor onze tuin zorgen zoals we dat gewend zijn.

De bestrating van de vijverrand is rond getrokken, er zijn een aantal bomen die over de vijver hingen uitgehaald. Er is een andere border ontstaan in de loop van dit jaar moet deze vorm krijgen.Er worden in de nieuw ontstane border planten gezet, de vijverrand is al aangeplant en begint al aardig vol te worden.

2019 We hebben weer plannen om de tuin wat aan te passen, in het najaar de lindeboom bij de kas eruit gehaald. De boom gaf te veel schaduw in de kas en geen schaduw meer op het terras.Daarvoor in de plaats hebben we 2 dak eiken geplant nu valt de schaduw niet meer op de kas maar op het terras. Nog niet ideaal maar tijd doet wonderen. Het terras is opnieuw gelegd het oogt ruimer nu. De clematussen zijn verwijderd bij de kruidentuin, en een 3 tal rozen aangeplant. In de voortuin is de grote conifeer voor 2/3 (gesnoeid) hierdoor is er ruimte onder gekomen, in de loop van het najaar is dit gedeelte opnieuw beplant. De tulpen zijn deze herfst ook in de voortuin gepoot. In de achterste border zagen we ze niet. We zijn benieuwd naar het resultaat.

2018 In de felle border hebben we een 100 tal tulpen gepoot om de gaten te vullen die ontstaan nadat de dahlia’s in de herfst verwijderd zijn. Zodra de dahlia’s weer gepoot gaan worden ( eind Mei ) gaan de tulpen er weer uit. Er staan veel afspraken voor tuin bezoek in de agenda dit jaar.

2017 Voor dit jaar hebben we nog geen grote plannen, we kijken nog eens kritisch naar de borders en speuren naar open plekjes om te vullen.

2016 De fruithoek is verplaatst naar achteren. Voor de fruithoek hebben we nu wat ruimte gekregen voor een kleine moestuin. Hierin komen elk jaar boontjes op staak, wat slamengseltjes, rabarber en courgettes. de rozentuin is nu een op zichzelf staande border geworden. Door heel de tuin is een kilometer druppelslang gelegd, voor de watergift.

2015 De regenboogborder gaat geheel op de schop de windhaag die gevormd werd door allerlei struiken hebben we in het najaar van 2014 al vervangen door een beukenhaag. Deze haag gaat de achtergrond vormen van een felle kleurenborder die we hebben laten ontwerpen door Wilko Karmelk en Helen Lewis eigenaren van de Ferdinandushof in Overslag. Het plan ziet er volgens ons geweldig uit. We gaan aan de slag! En hopen u wat moois te laten zien vanaf juni. inmiddels is dit gelukt!  In het najaar hebben we de haagbeuken flink terug gesnoeid dit ter voorbereiding op het verplaatsen van de fruithoek.

2014 Onze bestaande kas werd afgebroken , op dezelfde plaats is een grotere kas gebouwd, zodat we koffie en thee altijd (buiten) kunnen schenken ook is er meer plaats gekomen voor het telen van tomaten, komkommers, paprika’s, aubergines, meloenen en natuurlijk de druiven niet te vergeten. De druiven zijn nu nog klein maar gaan straks voor schaduw zorgen in de zomer. Het bouwen van de kas kunt u op een filmpje bekijken onder het kopje De kas.

2013 We hebben na overleg met een tuinarchitect meer structuur in de tuin aangebracht. De varentuin is aangeplant en een kleine vijver gelegd. De watervoorziening is beter geregeld. De hostatuin is beter in balans gebracht.

2012 In de hosta tuin 2 bomen gekapt, 5 hoogstam prunus subbhirtella automnalis aangeplant. Onze website gaat online. We verwachten dit jaar meer belangstellende tuinvrienden te ontvangen.

2011 was het jaar dat we onze eerste tuinclubs op bezoek kregen.

In 2010 wordt de vijverrand aangeplant o.a. met eigen stek van de Hydrangea, en gezaaide Euonymus boompjes.

In 2009 gaat de dierenborder op de schop. Het blijkt dat er geen goede border gemaakt kan worden met de planten met dierennamen en daaraan wilde we geen concessie doen. We besloten een pastelborder aan te leggen. Dit is nu een blikvanger in onze tuin.

De rozenborder wordt aangelegd in 2008. Hierin  staan 5 verschillende rozen o.a. Ingrid Bergmann en Guirlande d’Amour. Er werd een prieeltje gemaakt voor de bank. Dit is een prima plek voor de koffie van tien uur. De hostatuin wordt aangeplant.

In 2007 is de beukenhaag aangelegd die later de rozentuin moet omsluiten. Ook wordt in dit jaar de kas geheel opnieuw beglaasd en voorzien van een nieuw dek. Er wordt een houtkachel in geplaatst. Zodoende is de kas in de winter vorstvrij te houden.

2006 is het jaar waarin we de paden verhard hebben en het terras bij de vijver aangelegd is. Ook zijn we begonnen met de middelste border, de dierenborder. Hierin kwamen planten met dierennamen zoals Ooievaarsbek, Reigersbek, Geitenbaard, maar ook Duiveschoentje, Hazebrood en Bijenhuis.

In 2005 zijn we gestart met de aanleg van de regenboogborder. Deze border liep oorspronkelijk van rood, oranje, geel, groen, blauw, roze, wit, roze, blauw…… naar rood. Al snel hadden we in de gaten dat rode planten niet erg in de schaduw kunnen staan. In 2007 is de border opnieuw aangelegd, nu van rood……. naar wit.

We zijn in 2004 gestart met het maken van een houtenrek, waaronder we ons fruit aangeplant hebben. Bessen, frambozen, aardbeien en druiven. Over dit rek hangt in de zomer een net zodat ons fruit beschermd blijft tegen de vogels. In dit jaar hebben we het grootste deel van het onkruid geruimd, daarna een veld aangelegd met pompoenen zodat het terugkomend onkruid verstikt zou raken. Dit is aardig gelukt.

In de zomer van 2003 hebben we de grootste obstakels, oud hout en boomstronken verwijderd. Verbaasd was ik toen ik tijdens een ronde door onze “tuin” voor een haag van brandnetel kwam te staan waar ik niet doorheen kon. Deze hebben we in het voorjaar daarop met spade en handschoenen aan verwijderd.

In 2003 hebben we ons plekje aangekocht. Niet zo zeer voor het huis maar voor de mogelijkheden die wij zagen op het 2460 m2 perceel.